• Mikuláš na škole

          • "Mikuláš, Mikuláš, čo v tom vreci pre nás máš?"  Rok nám ďalší ubehol a znovu tu máme Mikuláša, jeden z najobľúbenejších sviatkov v roku. Nielen pre tých najmenších, ale aj pre starších a v niektorých prípadoch aj pre najstarších.

            Viete ale, kto bol Sv. Mikuláš? Jeden z najobľúbenejších svätcov, stredoveký biskup z tureckej Myry, o ktorom kolujú rôzne legendy (z nich sa údajne odvíja tradícia obdarovávania). Pomáhal totiž mnohým chudobným prenasledovaným… V istej legende zachránil tri dcéry zadlženého otca darovaním vena – jeden z darov vraj padol do pančuchy jednej z dcér.

            A keďže na našej škole máme iba dobrých chlapcov, Mikuláš zavítal aj  k nám.

             

          • VR Generation - dôležitá informácia

          • Aplikácia VR Generation je od 11. 11. 2022 dostupná pre zariadenia Apple a Android v App Store a Google Play. 30. 11. 2022 bola v Google Play zverejnená aktualizácia, ktorá sprístupní aplikáciu aj pre menej výkonné Android zariadenia, ktoré nepodporujú prehrávanie 4K videa. V prípade, že priamo Google Play označí aplikáciu ako nekompatibilnú so zariadením a nedovolí ju stiahnuť, znamená to, že zariadenie nedisponuje potrebným hardvérom - akcelerometrom alebo gyroskopom, ktoré sú nevyhnutné na spustenie a sledovanie VR obsahu. Zároveň upozorňujeme, že minimálna podporovaná verzia operačného systému je Android 8.

          • Virtuálna realita s raperom Egom

          • Milí študenti končiacich študijných ročníkov,

            naša škola sa zapojila do projektu VR Generation zameraného na zlepšenie finančnej gramotnosti študentov SŠ.

             

            V pondelok -  utorok (5.- 6.12.2022) dostanete od triednych učiteľov okuliare pre virtuálnu realitu.

            Aplikácia VR Generation je od 11.11.2022 dostupná pre zariadenia Apple a Android v App Store a Google Play. Nižšie vám posielame stručné pokyny k spusteniu projektu na školách. Pozorne si ich, prosím, prečítajte.

             

            Od 11. 11. 2022 môžete na našej škole spustiť projekt VR Generation. Aplikáciu VR Generation je možné stiahnuť naskenovaním QR kódu na VR cardboard okuliaroch, prípadne vyhľadaním v obchodoch App Store a Google Play.

            Projekt obsahuje edukatívnu časť rozdelenú do siedmich kapitol. Každú kapitolu si môžete stiahnuť samostatne. Upozorňujeme vás, že vzhľadom na použitú technológiu VR má každý súbor veľkosť niekoľko stoviek megabajtov. Vzhľadom na veľký objem dát Vám preto odporúčame použiť wi-fi. V prípade potreby je možnosť absolvované kapitoly vymazať a uvoľniť tak miesto pre ďalší obsah.

            Na záver je pre vás študentov pripravený krátky test. Vyhodnotenie testu si vyžaduje prístupový kód - Prístupový kód testu: 1101

            VR hra je vašou povinnou domácou úlohou!!!

            Želáme veľa úspechov a nových poznatkov zo sveta financií.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Už aj my V SOŠD vieme "KOĽKO LÁSKY SA ZMESTÍ DO KRABICE OD TOPÁNOK"

            Aj SOŠ drevárska sa zapojila do 5. ročníka celoslovenskej výzvy "KOĽKO LÁSKY SA ZMESTÍ DO KRABICE OD TOPÁNOK". Dnes sme odovzdali prvých 30 sviatočne zabalených krabíc s malými, ale milými darčekmi pre osamelých seniorov. Nie každý zo starkých má to šťastie, že tak krásne sviatky, ako tie vianočné, môže prežiť v kruhu svojej rodiny, so svojimi blízkymi.... A tak aspoň takto na diaľku naši študenti (aj zamestnanci) nabalili krabice s malými pozornosťami, ktoré chutia, potešia či zahrejú. A nielen fyzicky, ale hlavne pri srdci. A tak prvých tridsať krabíc dnes odišlo práve k nim. Je to skutočný odkaz od srdca k srdcu ....

          • Besedy - III.A

          • 25.11.2022 žiaci III.A absolvovali besedy: Prevencia AIDS a Prevencia hepatitídy typu A. Poďakovanie za informácie patrí pani Evke Moškovej Torkošovej z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva vo Vranove nad Topľou.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • Potešme tieto Vianoce seniorov po celom Slovensku darčekom, ktorý zahreje pri srdci Vás aj ich! Naplňte krabicu od topánok maličkosťami, ktoré potešia osamelých seniorov. Často je to jediný darček, ktorý dostanú, preto do krabice nezabudnite vložiť aj kúsok svojho srdca! Mali by obsahovať z každého trošku:

            https://www.kolkolasky.sk/wp-content/uploads/2020/11/gift.png

            Niečo Sladké

            keksík, perníky, cukríky, DIA sladkosti, ovocné detské taštičky…

             

            Niečo Slané

            tyčinky, slané kekse, praclíky, kukuričné chrumky, krekry…

             

            Niečo Teplé

            káva, ovocný čaj, cappuccino, horúca čokoláda, bylinný čaj…

             

            Niečo Mäkké

            teplé ponožky, papučky, rukavice, čiapka, šál, uteráčik…

             

            Niečo Voňavé

            sprchový gél, telové mlieko, krém na ruky, balzam na pery, parfém…

             

            Niečo Na Zábavu

            krížovky, dobrá kniha, kresbičky od detí, pozdrav, medovník, pohľadnica…

             

            Niečo Zo Srdca

            ručne kreslená pohľadnica, plyšový macko, soška anjelika, šálka, vianočná dekorácia....

             

            Dokedy prebieha zbierka?

            Zbierka na našej škole bude prebiehať do 2. decembra 2022. Darčeky, ktoré budete chcieť podarovať prosíme doniesť Ing. Šestákovej alebo PaedDr. Kováčovej.

            VOPRED  ĎAKUJEME!!

          • CESTA ZA VEDOU

          • V pondelok ráno (21.11.2022) sa študenti I.A, I.M a II.A vybrali za vedou a poznaním do Košíc na Slovenskú akadémiu vied na Ústav experimentálnej fyziky,v.v.i. Študenti mali na návšteve SAV možnosť vidieť experimentálnu prácu vedcov- fyzikov. Okrem pozorovania tejto práce si mohli niektoré fyzikálne zákonitosti aj vlastnoručne overiť. Študenti tak videli v praxi a na vlastné oči to, čo mali uložené v hlavách len ako nudnú teóriu. Študentov zaujala simulácia zmenšeného blesku za prítomnosti vysokého elektrického napätia, tiež ježkovia vznikajúci z magnetických kvapalín pod vplyvom magnetického poľa, či elektromagnety rôznych rozmerov. Zaujímavé bolo tiež vidieť a zoznámiť sa s najsilnejším magnetom na Slovensku (až 18 T), ktorý z bezpečného hľadiska nebolo možné dokumentovať elektronickými zariadeniami.

            Verím, že fyzika v praxi bola prínosom pre každého žiaka, a že cesty za vedou a poznaním budú realizované čoraz častejšie.

            Ing. Mgr. Morozová Mária

          • Prevencia AIDS, prevencia Hepatitídy typu A - III.M, III.G

          • 1. December – Svetový deň AIDS

            AIDS - získaný syndróm imunitnej nedostatočnosti, je posledné štádium infekcie HIV. Každoročne si na Slovensku aj vo svete pripomíname 1. decembra  Svetový deň AIDS.  Symbolom Svetového dňa AIDS je červená stužka. Pripnutie si tejto stužky je vyjadrením solidarity s osobami s HIV/AIDS. Ak sa vírus dostane do organizmu, neexistuje žiadna forma liečby, ktorá by zabránila prepuknutiu ochorenia. Možné je len predĺžiť bezpríznakové obdobie a tak predĺžiť život. Pri takomto type ochorenia je najdôležitejšia prevencia! A práve tú sme dnes 22.11.2022 absolvovali v triedach III.G a III.M.

            Okrem prevencie AIDS sme absolvovali aj prevenciu Hepatitídy typu A alebo choroby špinavých rúk. Cestou nákazy je priamy osobný kontakt, požitie kontaminovanej vody, zeleniny, ovocia a iných potravín, zvlášť surových morských plodov. Inkubačná doba je 15 – 50 dní. K nákaze  dochádza fekálno-orálnou cestou pri úzkom kontakte s nakazenou osobou alebo pri alimentárnej nákaze. Rozsiahle epidémie sa vyskytujú najčastejšie pri požití kontaminovaných potravín alebo vody, najmä v početných komunitách s nízkym hygienickým štandardom.

          • Beseda pre žiakov III.A

          • Dňa 25.11.2022 sa pre žiakov III.A  na 2. a 3. vyučovacej hodine uskutoční beseda s pracovníčkami Regionálneho úradu verejného zdravotníctva vo Vranove nad Topľou.

            Miesto a čas stretnutia: Spoločenská miestnosť pri SOŠD, 8.40 hod.

            Téma stretnutia: Prevencia AIDS, Prevencia Hepatitídy A

          • OZNAM pre žiakov III.G a III.M

          • Dňa 22.11.2022 sa pre žiakov III.G a III.M na 2. a 3. vyučovacej hodine uskutoční beseda s pracovníčkami Regionálneho úradu verejného zdravotníctva vo Vranove nad Topľou.

            Miesto a čas stretnutia: Spoločenská miestnosť pri SOŠD, 8.40 hod.

            Téma stretnutia: Prevencia AIDS, Prevencia Hepatitídy A

          • Študenská kvapka krvi

          • V piatok 11.11. 2022 študenti IV.F a IV.M prekonali svoje obavy a rozhodli sa darovať krv na hematologicko-transfúznej stanici vo Vranove nad Topľou. Pochvalu za vzorný a bezproblémový priebeh sme dostali aj od primára HTO Mudr. Kamila Diľa.

            Kampaň organizuje Slovenský Červený kríž v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR a hematologicko-transfúznymi oddeleniami nemocníc a potrvá do 18. novembra 2022. Študentská kvapka krvi je zameraná najmä na študentov a prvodarcov. 

            Darovanie krvi je nenáročný proces, ktorým však niekomu vieme zachrániť život. Ľudia, ktorí transfúziu krvi potrebujú, sú väčšinou vážne chorí alebo zranení, ale častokrát ide o pacientov pri závažných operáciách a ženy pri komplikovaných pôrodoch. Každý z nich je odkázaný na jedného zdravého človeka, ktorý sa rozhodne preukázať dobrú vôľu a pôjde darovať krv. Štatistiky hovoria, že niekto na svete potrebuje transfúziu krvi každé dve sekundy. Ďakujeme.

          • Školské kolo olympiády v anglickom jazyku

          • Dňa 8. novembra 2022 sa na pôde našej školy konalo školské kolo olympiády v anglickom jazyku. Zúčastnilo sa ho 7 žiakov prvého až štvrtého ročníka.

            Školské kolo olympiády pozostávalo z písomnej a ústnej časti. Písomná časť bola zameraná na počúvanie originálneho anglického textu s porozumením, slovnú zásobu, gramatiku a čítanie s porozumením. Ústna časť pozostávala z dialógu a práce s obrázkom, kde sa hlavný dôraz kládol na schopnosť vyjadrovania sa, bohatosť slovnej zásoby, správnu gramatiku a originalitu.

            Víťaz školského kola sa zúčastní okresného kola olympiády v AJ, kde bude reprezentovať našu školu.

             

            Výsledky školského kola:

            1. miesto  -  Jaroslav Kusy I.M
            2. miesto  -  Daniel Gajdoš  II. M
            3. miesto  -  Patrik Daniš   III.M

            Víťazom, ktorí boli odmenení diplomami a sladkou odmenou blahoželáme!

            Mgr. Andrea Gajdošová

            Dňa 8. novembra 2022 sa na pôde našej školy konalo školské kolo olympiády v anglickom jazyku. Zúčastnilo sa ho 7 žiakov prvého až štvrtého ročníka.

            Školské kolo olympiády pozostávalo z písomnej a ústnej časti. Písomná časť bola zameraná na počúvanie originálneho anglického textu s porozumením, slovnú zásobu, gramatiku a čítanie s porozumením. Ústna časť pozostávala z dialógu a práce s obrázkom, kde sa hlavný dôraz kládol na schopnosť vyjadrovania sa, bohatosť slovnej zásoby, správnu gramatiku a originalitu.

            Víťaz školského kola sa zúčastní okresného kola olympiády v AJ, kde bude reprezentovať našu školu.

             

            Výsledky školského kola:

            1. miesto  -  Jaroslav Kusy I.M
            2. miesto  -  Daniel Gajdoš  II. M
            3. miesto  -  Patrik Daniš   III.M

            Víťazom, ktorí boli odmenení diplomami a sladkou odmenou blahoželáme!

            Mgr. Andrea Gajdošová

          • DOD pozvánka

          • Ak si plánujete nejaký program na deň pred voľným štátnym sviatkom, tak určite doň zahrňte DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ SOŠ DREVÁRSKEJ vo Vranove nad Topľou.Kedy : streda 16.NOVEMBRA od 08:00 hod.Kde: v budove SOŠD, Lúčna 1055

          • Projekt Krokus/Šafran

          • 4. novembra 2022 sa trieda II.M zapojí do projektu Krokus/Šafran, ktorého organizátorom je Slovenské národné múzeum, Múzeum židovskej kultúry v Bratislave. Cieľom nášho projektu je pripomienka približne 1,5 milióna detí, ktoré zahynuli počas holokaustu. Na počesť ich pamiatky žiaci II.M zasadia 31 cibuliek žltých krokusov, ktoré kvitnú v dobe Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu (27. január). Žltá farba kvetov symbolizuje Dávidovu hviezdu, ktorú boli deti nútené v priebehu nacistických perzekúcií nosiť. Projekt nás má  upozorniť na nebezpečenstvo predsudkov, nenávisti, diskriminácie a prenasledovania na základe náboženského presvedčenia, s ktorým sa môžeme stretnúť aj dnes. 

          • Vyhodnotenie súťaže Halloween

          • 3. novembra 2022 bola vyhodnotená súťaž Halloweeské dvere, ktorej sa zúčastnili 3 triedy: I.M, II.A a IV.F. Komisia členov Školského parlamentu pri SOŠD v zložení: Daniel Gajdoš - II.M, Dávid Lapko - II.M a Martin Kacvinský - I.M vyhodnotila súťaž takto:

            1. miesto: IV.F - učebňa č. 36

            2. miesto: I.M - učebňa č. 50

            3. miesto: II.A - učebňa č.51

            BLAHOŽELÁME! 

            Zároveň prosíme zástupcov týchto tried, aby sa zajtra (4.11.2022) cez veľkú prestávku dostavili k p. Kováčovej pre sladké odmeny.

          • Ako sa efektívne učiť

          • 25. októbra 2022 sa pre žiakov prvého ročníka zrealizovali besedy na tému: "Ako sa efektívne učiť". Besedy sa zúčastnili žiaci I.A, I.M a I.G a ich školiteľkou bola PhDr. Jana Lutašová - pracovníčka CPPPaP vo Vranove nad Topľou. Téma besied je a bude stále aktuálnou počas celého štúdia. Ďakujeme za cenné informácie, rady a príklady z každodenného života.

          • Halloween

          • Nezabudni, do 3. novembra 2022 halloweenská tekvica a halloweenské dvere! Tekvice odovzdaj pani Kováčovej (kabinet č. 80 - podkrovie)  alebo 3.11.2022 do 8.00 hod. vo vestibule školy predsedovi ŠP pri SOŠD Máriovi Hobľákovi. Ďakujeme.

          • Tekvicová halloweenská súťaž

          • A to nie je ešte všetko! Školský parlament pri SOŠD vyhlasuje aj súťaž jednotlivcov o najkrajšiu halloweenskú tekvicu. Záujem o zúčastnenie sa súťaže prosíme nahlásiť u Daniela Gajdoša z II.M alebo u Janky Kováčovej - kabinet č. 80. Čas prípravy - do 3.11.2022. Hodnotenie sa uskutoční vo vestibule školy. Už teraz sa tešíme na vaše výtvory. Sladká odmena za najkrajšie a naj.... ťa určite neminie.