• Tréning pozornosti a pamäti

          • Učiť sa novým schopnostiam je perfektná činnosť, ako ostať vnútorne mladý, flexibilný, mysľou otvorený a zvedavý. Spôsobov je mnoho: môžete sa učiť cudzí jazyk, hrať na hudobnom nástroji, športovať, venovať sa ručným prácam či vydať sa na výlet novou cestou... Dôležité je dať si dennú dávku učenia sa niečoho, čo je pre nás aspoň trošku výzva. Pri učení sa v mozgu vytvárajú nové neurónové prepojenia, a tak je mozog aktívnejší. Je dôležité zbytočne ho nezahlcovať mnohými podnetmi súčasne! Ako? Opýtajte sa v 3.M Títo žiaci sa 18.3. aktívne zúčastnili besedy venovanej tipom ako si udržať svoj „mozoček“ svieži čo najdlhšie. 

            Ďakujeme Mgr. Majzlíkovej, certifikovanej trénerke pamäti II. stupňa.

          • Prednáška a praktické aktivity na tému FAJČENIE

          • Utorok 19.3. 2024 sa zrealizovala prednáška a aktivity (smokerlyzer test - meranie hladiny oxidu uhoľnatého /CO/ v tele pomocou dychovej skúšky) na tému Fajčenie pre triedy IV.M (mps), III.G a I.A s pracovníčkou RUVZ vo Vranove n/T. Žiaci si merali aj hladinu oxidu uhoľnatého. Čo je CO?

            Oxid uhoľnatý je veľmi toxický, znečisťujúci plyn, ktorý vzniká pri horení a je jednou z najnebezpeč­nejších zložiek cigaretového dymu. Vysoká hladina CO sa spája so zníženou srdcovou činnosťou, zvýšeným rizikom tvorby krvných zrazenín a narušením vývoja plodu v tele matky. Vdychovanie tabakového dymu = vzostup CO

            Najväčší vzostup individuálnych hodnôt CO v organizme však spôsobuje vdychovanie tabakového dymu fajčiarmi alebo pasívnymi fajčiarmi. „Nefajčiar väčšinou máva okolo 1–4 častíc na milión (ppm) oxidu uhoľnatého vo výdychu. Hodnoty nad 10 ppm sa považujú za zdravotné riziko.“

            Opakované vystavovanie sa aj relatívne nízkemu množstvu CO môže spôsobiť rôzne ochorenia, ktorých príznaky sú bolesti hlavy, pocit slabosti, slabá koncentrácia, závrat, búšenie srdca, bolesti hrudníka, poruchy zraku, nevoľnosť, hnačky a bolesti brucha. Zamyslime sa preto nad fajčením či už aktívnym, alebo pasívnym a chráňme si svoje zdravie. (MS)

          • Simulované študentské voľby 2024 - rozpis žiakov vo voľbách

          • 19. marca 2024 sa na našej škole zrealizuje I. kolo simulovaných prezidentských volieb. Voľby sa budú konať v Školskej jedálni. Volebnú komisiu budú tvoriť: Alexander Goda – II.A, Ondrej Ignác – II.M a Melissa Siváková – I.M.

            Rozpis žiakov na voľbách:

            8.15 hod. – IV.M (KRJ – Kováčová, KAJ - Nadzamová)

            8.30 hod. – III.M  (TSV – Smolák)

             

            8.45 hod. - III.G (RUJ – Kováčová)

            9.00 hod. – III.A (ANJ – Nadzamová, TECH – Kováč)

            9.15 hod. – I.M  (OBN – Demčáková)

             

            9.40 hod. – I.A (STT – Sepešiová)

            10.05 hod. – I.G (ELE – Morozová)

             

            10.20 hod. – IV.A – OVY

            10.40 hod. - II.M – OVY

            11.00 hod. – II.G – OVY

            11.15 hod. – II.A - OVY

             

          • Valentínska kvapka krvi

          • Krv je nenahraditeľná a dá sa získať iba darovaním. Je to ten najšľachetnejší a najväčší dar, ktorý darcu nič nestojí, no pre obdarovaného môže znamenať záchranu života a zdravia. 

            Po písomných maturitách, niektorí z nás, ako už býva zvykom, boli darovať krv. Ďakujem (MS)

          • Hodina deťom

          • Dňa 21.marca 2023 sa uskutoční celoslovenská zbierka Hodina deťom, kde dobrovoľnícke tímy z celého Slovenska budú v uliciach zbierať príspevky do pokladničiek. Výnos je určený na pomoc deťom z jednorodičovských rodín, ktoré sú ohrozené chudobou a sociálnym vylúčením. Zbierku každoročne už viac ako 20 rokov organizuje Nadácia pre deti Slovenska a tento rok sa naša škola rozhodla do zbierky v uliciach zapojiť. Zapojiť sa však môžete aj vy a to tak, že v deň konania zbierky môžete prispieť do pokladničky v našej škole priamo.

            Pomôžete tak rozmeniť veľké starosti jednorodičov na drobné.

             

          • Zaži voľby aj na našej škole

          • Študentské voľby sú nepolitickým projektom, ktorý poukazuje na dôležitosť volieb v dnešnej dobe. Tento projekt je dôležitou súčasťou  praktického vyučovania zodpovedného občianstva na stredných školách.

            Cieľom simulovaných volieb na škole je poskytnúť študentom možnosť zažiť voľby s rovnakými pravidlami, aké má slovenský volebný systém v dnešnej dobe. Študenti si budú môcť vyskúšať presný priebeh volieb na vlastnej koži ešte pred dovŕšením volebného veku. 

            Voliť nie je povinnosťou, ale privilégiom.

            19.3.2024 budú prebiehať aj na našej škole – I. kolo (utorok). II. kolo volieb bude 26.3.2024 (utorok). Žiaci si budú môcť  voliť svojho budúceho prezidenta SR. Na výber budú mať z 11 kandidátov, z ktorých si vyberú svojho favorita. Volebnou miestnosťou na škole bude učebňa č. 11. Študentskú volebnú komisiu budú tvoriť: Daniel Gajdoš - III.M, Ondrej Ignác - II.M a Melissa Siváková - I.M.  

            Bližšie informácie ku kandidátom nájdete na web stránke:

            https://www.aktuality.sk/udalost/prezidentske-volby-2024/kandidati/

          • English Language Course Praha 4. - 9. marca 2024 - Europass mobilita (Erasmus+)

          • Pedagógovia SOŠD Ing. Milan Štofan, Bc. Peter Klapák a Mgr. Marián Smolák sa zúčastnili v Prahe 4. - 9. marca 2024 Europass mobility - English Language Course.  Jazykový pobyt sa realizoval v Rozmarín Business centre Praha 7 v Europass Teacher Academy. Lektorkou jazykového pobytu bola Debbie Liebenberg z južnej Afriky. Cieľom kurzu bolo naučiť sa komuikovať v anglickom jazyku a efektívne využívať naučené  jazykové kompetencie, pričom sa kládol dôraz na ich praktické využitie a efektívnu komunikáciu.

            Jazykového pobytu sa zúčastnili okrem štyroch pedagógov zo Slovenska (3 - SOŠD VT - 1 učiteľka SOŠ Strojnícka Skalica) učiteľky z južného Francúzska (5), Talianska (2 -Toskánsko a 2 - Catania), Litvy (2) a Poľska (2). (MS)

          • Našim ženám

          • Drahé kolegyne, v tento deň vám chceme poďakovať za vašu neúnavnú prácu, podporu a pozitívnu energiu. Nech je Medzinárodný deň žien pre Vás dňom plným uznania a radosti. Vaša tvrdá práca, odhodlanie a empatia inšpirujú nás všetkých každý deň.

            Dnes oslavujeme Vás a všetky úžasné ženy na svete. Šťastný Medzinárodný deň žien!

             

            majstri odbornej výchovy

             

          • Boj s odpadkami pri Domaši

          • Začíname projekt 200 ton z lesa von pre rok 2024. Na prvú čistiacu akciu sa v stredu 6.3. vydali žiaci z III.A - Samo Chovan, Samo Hric, Matej Lačný, Ľubo Fabián, Damián Gombita, Timotej Sklinár, Andrej Foltan a Šimon Popovič, posilnený o 3 študentov z družobnej školy z Kalwarie Zebrzydowskej z Poľska, ktorí sú u nás na pobyte v rámci projektu "Erasmus" - Davida, Jakuba a Lukasza.

            Lokalitu blízko Domaše, za odbočkou na obec Holčíkovce, im odporučil jeden kamarát, s tým, že je tam veľa smetí. Napriek tomu im neuveriteľne znečistená plocha medzi stromami doslova vyrazila dych. Odstavné parkovisko pre autá a kamióny tu zrejme slúži "tiežľuďom", na zbavenie sa vlastného svedomia... Naši chlapci počas dvoch hodín práce vytiahli z lesa 21 veľkých, 35 menších pneumatík, odpadom naplnili 36 plastových vriec a našli aj epedá, skrinky od televízora a väčšie kusy, ktoré sa do vriec nezmestili. Vyrovnať sa museli aj s takými vecami, ako vylievanie moču z plastových fliaš po kamionistoch, či vyhrabávanie jednorazových plienok z lístia... Za pomerne krátky čas, navŕšili z odpadu kopu vážiacu dohromady 2358 kg! Zhrozeným spolužiakom z Poľska snáď napravila dojem aspoň chutná klobáska na záver akcie... :-)

            Vďaka za odvoz odpadu patrí Slovenskej správe ciest, stredisko Vranov nad Topľou, obci Holčíkovce za spoluprácu a samozrejme našim hrdinom a priateľom z Poľska, ktorí nelenili a ochotne zabojovali o krajšie Slovensko. Klobúk dole chlapci! :-)   

          • Jubilejný X. ročník Dňa remesiel na Strednej odbornej škole drevárskej

          • Krátke video z jubilejného desiateho ročníka Dňa remesiel na Strednej odbornej škole drevárskej vo Vranove nad Topľou.

            Osobnosťou dňa remesiel bol pán Marcel Merčiak. Prešovčan, známy športový komentátor. Deň remesiel podporila a prítomných aj zabavila hudobná skupina Balamuta band, rovnako ako aj všetci účinkujúci Samko a Natálka, fujaristi a ďalší, ktorých vystúpenie si môžete pozrieť v ďalšom videu, kde budete môcť zhliadnuť celý kultúrny program.

            Už každoročne SOŠ drevárska usporadúva drevársku súťaž. Tento krát bola venovaná výrobe hudobného nástroja. Žiaci základných škôl ukázali aj v tejto oblasti svoju kreativitu a do súťaže bolo prihlásených vyše tridsať výrobkov. Veríme, že aj z týchto súťažiacich budú raz naši žiaci, ktorým budeme môcť odovzdať nové vedomosti a poznatky na teoretickom vyučovaní, ale aj odborné praktické skúsenosti na odbornom výcviku tak, aby si rozšírili aj zručnosti vo svojom odbore.

            Stredná odborná škola drevárska vo Vranove nad Topľou pripravuje mladých ľudí aj napriek svojmu názvu "drevárska" okrem drevárskych odborov (operátor drevárskej a nábytkárskej výroby a technik drevostavieb) aj v odboroch strojárskych (programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení, mechanik strojov a zariadení, či autoopravár – mechanik) a v neposlednom rade aj v elektrotechnických (mechanik počítačových sietí).

          • Priebežné výsledky - Najlepší žiaci TSV 3.kolo.

          • Súťaž o Najlepších žiakov TSV - priebežné výsledky 3.kola

            (TC Basketbal):

            1. ročník - streľba na kôš 10 pokusov - vedie Radko Bužo - I.A (z 10 košov/5 dal)

            2. ročník - streľba na kôš 10 pokusov - vedie - Pavel Vikon - II.M (z 10 košov/10 dal)

            3. ročník - streľba na kôš 10 pokusov - vedie - Tadeáš Soták - III.A (z 10 košov/2 dal)

            (*V prípade rovnakého výsledku súperia v streľbe na kôš žiaci medzi sebou)

            Odmeny 3. kola stále čakajú na víťazov.

            Viťazi jednotlivých kôl sú zaradení do koncoročného finále, kde budú odmenení riaditeľom školy. (MS)

          • Hodnoty v manželstve - NTM

          • 15. februára 2024 sa zrealizovala beseda s o. Mgr. Milošom Baranom v rámci NTM. Besedy sa zúčastnili žiaci II.A a II.M. Témou besedy bolo: Rodina, manželstvo, vzťahy. O. Miloš vysvetlil žiakom, že pýcha a pokora sú možnými cestami životom, že manželstvo je nerozlučiteľnou sviatosťou a zdôraznil, že dôležitým prvkom v manželstve i vo vzťahoch sú hodnoty človeka.

          • Láska – vitamín, ktorý potrebuje každý

          • Národný týždeň manželstva propaguje manželstvo ako vzácnu hodnotu, ktorá obohacuje jednotlivcov aj celú spoločnosť. Ak má byť vzťah dostatočne pevný, aby odolal prichádzajúcim nástrahám, vyžaduje primeranú starostlivosť. Jedným zo zámerov, prečo SOŠD uskutočnila besedu s otcom Mgr. Martinom Labanom, ICLic., cirkevným právnikom, bolo povzbudiť študentov k tomu, aby v budúcnosti svoj vzťah urobili prioritou a oddelili si dostatok času pre prehĺbenie vzájomnej blízkosti. NTM je pozitívna iniciatíva, ktorá pripomína dôležité hodnoty a zásady, na ktorých stoja dlhodobé vzťahy. Manželia - hoci nie vždy vedome - vysielajú "živé správy" o manželstve. Aj na tú odvrátenú tvár manželstva, „skrytú“ v sieňach cirkevného súdu o. Laban upozornil študentov I.M, IIG, IV.A 14. februárra 2024. Poukázal aj na rozdiely medzi mužmi a ženami i na to, že spokojné manželstvo nie je samozrejmosť, ale vzťah, ktorý by sme mali rozvíjať, pestovať.

          • Beseda so žiakmi II.M a II.G v rámci NTM

          • 13. februára 2024 sa žiaci tried II.M a II.G zúčastnili workshopu v rámci Národného týždňa manželstva v Hornozemplínskej knižnici s názvom: "Čo je to láska?". Národný týždeň manželstva (NTM) je týždenná iniciatíva na podporu manželstva, ktorá prebieha v týždni osláv sv. Valentína – obľúbeného sviatku spájaného s láskou a partnerskými vzťahmi. Cieľom NTM je propagovať a podporiť manželstvo ako vzácnu hodnotu pre moderného človeka. NTM vytvára priestor, kde si môžeme pripomenúť, že spokojné manželstvo nie je samozrejmosť, ale vzťah, ktorý by sme mali rozvíjať. Duchovný otec Peter Labanič - gréckokatolícky kňaz načrtol rôzne otázky lásky a zároveň spolu so študentmi sa snažil nájsť na ne správne  odpovede. Čo znamená slovo láska? Otec Peter predstavil pohľady lásky, obety a úcty aj z kňazského hľadiska, za čo mu patrí naše veľké poďakovanie.

          • Anglické divadlo

          • Dňa 31.1.2024 mali naši žiaci možnosť "nasávať" angličtinu trochu inak, príjemnejšou formou ako spoza školských lavíc. Žiaci II.A a II.M sa zúčastnili divadelného predstavenia v Dome kultúry pod názvom United Neighbours of London, kde si spríjemnili dané dopoludnie. 

          • Informácie Lyžiarsky Park Snow Donovaly

          • Zraz 8.00 vestibul SOŠD

            Odchod Pondelok 5.2.2024 - 8.30 SOŠD

            Príchod Piatok 9.2. 2024 cca 12.00-14.00 SOŠD

            Potrebné veci:

            lyžiarska výstroj - vlastná, prípadne požičaná v stredisku:

            lyže, palice, lyž. topánky, čiapka, kukla, prilba, rukavice 2x, lyžiarske okuliare, šál-nákrčník, vhodné oblečenie na lyžovanie (lyžiarske nohavice a bunda, termoprádlo, termoponožky, rolák, teplý sveter, prípadne flisovaná športová mikina, bavlnené spodné veci, ponožky na termo oblečnie…)

            Veci osobnej hygieny...(kefka, pasta, krém na tvár, balzam na pery, uterák 2x malý, veľký...), prezúvky a oblečenie do hotela, osobné lieky (prípadne od bolesti hlavy, žalúdka, nevoľnosť v autobuse), plavky, kúpacia čiapka (šľapky na plaváreň v Banskej Bystrici) KARTIČKA POISTENCA - OSOBNÉ DOKLADY

            Jedlo nepodliehajúce pokazeniu - (dobrovoľné),

            peniaze - (vreckové),

            peniaze - (za požičanie výstroje - individuálne).