• Viac ako peniaze

          • 29. november 2023 bol dňom vzdelávania a objavovania sveta financií. 14 žiakov triedy IV.M spolu so žiakmi ZŠ Juh, študentmi gymnázia, obchodnej akadémie, SOŠ Dubčeka sa ponorili do programu “Viac ako peniaze”. Informácie dostali priamo od odborníkov jednotlivých bánk: ČSOB, VÚB, Tatra banka, Prima banka a 365 banka.

            Sledovali sa inšpirujúce prezentácie, diskutovalo o investovaní, úveroch a správnom hospodárení s peniazmi. Počas tohto podujatia žiaci privítali zástupcov vzdelávacej inštitúcie Junior Achievement Slovensko, ktorí prijali pozvanie do Vranova nad Topľou.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok - 2023

          • Aj v tomto školskom roku sa naša škola opäť zapojila už po druhýkrát do celoslovenskej výzvy „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?“. Pripravili sme 28 krabíc, ktorými by sme chceli potešiť 28 osamelých seniorov. Pre niektorých starkých je nami pripravený balíček častokrát ich jediným darčekom. Balíčky sme naplnili sladkosťami, voňavými mydielkami, krížovkami, mäkkými teplými ponožkami, voňavým čajom, no hlavne sme ich plnili svoju láskou. Dúfame, že starkých potešia a zahrejú pri srdci rovnako ako aj nás v čase ich príprav. Naše poďakovanie patrí všetkým našim darcom z našej školy, zvlášť chlapcom z triedy II.A, pedagógom i zamestnancom školy. Bol to krásny týždeň plný emócií, tešenia, starostí ale aj šťastia.

          • Odovzdávanie zváračských preukazov

          • V rámci  prípravy žiakov Strednej odbornej školy drevárskej vo Vranove nad Topľou žiaci v odboroch Mechanik strojov a zariadení a Programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení absolvujú aj v tomto školskom roku základný kurz zvárania. Žiaci tento kurz absolvujú v rámci osnov pre odborný výcvik v poslednom ročníku štúdia priamo na našej zváračskej škole, vo vlastných priestoroch.

            Naši absolventi takto získavajú predovšetkým potrebné zručnosti a pracovné návyky, no významným benefitom je aj zváračský preukaz, ktorý je v odbore žiadaný, hlavne v strojárskych a montážnych firmách. Absolventi s týmto preukazom majú veľkú šancu zamestnať sa aj v zahraničí. V prípade záujmu,  základný kurz zvárania môžu absolvovať aj žiaci v ostatných odboroch.

            Prvá skupina žiakov si po úspešnom absolvovaní skúšok dnes prevzala zváračské preukazy , ktoré ich oprávňujú vykonávať zváračské práce v súlade z ich oprávnením. Druha skupina žiakov sa v týchto dňoch pripravuje na zváračskej škole.  

            Tak chalani nech Vám to zvára.

          • Finančná akadémia triedy IV.M

          • Zajtra (28.11.2023) sa pre žiakov IV.M triedy uskutoční 2. záverečná časť školenia Finančnej akadémie. Miestnosť: učebňa č. 77, začiatok školenia: 7.55 hod., školitelia: Patrik Vansa, Martin Gáll.

          • Technická olympiáda

          • Už tradične, aj tento rok sa v priestoroch našej školy konala technická olympiáda žiakov základných škôl. Olympiády sa zúčastnili žiaci základných škôl z nášho okresu. Žiaci vyrábali svoje výrobky podľa zadania v nových strojárskych dielňach našej Strednej odbornej školy drevárskej. V úvode všetkých prítomných privítal zástupca našej školy pre praktické vyučovanie Ing. Peter Hric.

            Technická olympiáda je súťaž určená žiakom 5. – 9. ročníka základných škôl a príslušných ročníkov osemročných gymnázií, ktorá vyhľadáva nadaných mladých ľudí v oblasti techniky a svojím obsahom ich motivuje k tvorivej technickej činnosti. Súťaž je organizovaná v 4 kolách (školské, okresné, krajské, celoštátne), pričom kategória B končí určením víťaza krajského kola. 

            Ako už bolo spomenuté, okresné kolo sa konalo 23. novembra 2023 na našej škole. Súťažiacich privítala naša škola novými priestormi, kde mohli ukázať nielen svoje teoretické vedomosti, ale aj praktické zručnosti pri  výrobe špachtle alebo brúsitka. Žiaci svoju úlohu zvládli k vlastnej spokojnosti ale aj k spokojnosti svojich učiteľov.

            Veríme, že ich záujem o techniku a rozvíjanie svojho odborného potenciálu neskončí olympiádou, ale že ich povzbudí k štúdiu práve technických odborov, ktorých absolventi sú vo svete práce vyhľadávaní. Radí ich v budúcnosti privítame už ako našich žiakov a budeme sa môcť v budúcnosti aj my tešiť z ich úspechov počas štúdií na našej škole.

            Pozrite si fotografie z teto akcie.

             

          • Konferencia pre členov a koordinátorov ŠP - 23.11.2023

          • Na konferencii pre školské parlamenty, ktorá sa konala dnes 23.11.2023 a bola venovaná téme Zručnosti, sa volili členovia do ŠP pri PSK. Našu školu zastupoval Ondrej Ingnác z triedy II.M. Ondrej, srdečne blahoželáme ku zvoleniu za člena do ŠP pri PSK, želáme veľa pracovných i osobných úspechov, tvorivých nápadov, elánu a síl v práci Rady mládeže Prešovského kraja.

          • Divadelné predstavenie "Faraóni"

          • Chod družstva, v ktorom vládnu klasické stereotypy o deľbe práce na mužskú a ženskú, naruší jedno ráno správa o výmene pozícii. Tam kde stáli muži, sú teraz ženy a naopak. Komédia, ktorá vypovedá o tom, že si treba vážiť ženy, ľúbiť ich a vážiť si ich každodennú prácu. Aj napriek trochu mrazivejšiemu počasiu to stálo za to. Divadelné prestavenie v hlavnej úlohe s Eugenom Libezňukom bolo veľmi pekné a poučné a tešíme sa na ďalšiu divadelnú návštevu.

          • Divadlo A. Duchnoviča - pripomienka

          • Pripomíname: zraz účastníkov je 22.11.2023 na Železničnej stanici vo Vranove nad Topľou najneskôr do 7.50 hod. Po príchode na stanicu je potrebné sa ohlásiť u pani Kováčovej. Vlak zo stanice odchádza o 8.08 hod. Lístok na vlak je potrebné si zakúpiť na trase: Vranov nad Topľou - Prešov mesto a späť. Tí, ktorí si zabudli vybaviť preukážky na vlak si zakúpia jednosmerný lístok: Vranov nad Topľou - Prešov mesto. Spiatočný lístok si zakúpia pri návrate domov z Prešova. Ďakujem.

          • Priebežné výsledky - Najlepší žiaci TSV 2.kolo.

          • Súťaž o Najlepších žiakov TSV - priebežné výsledky 2.kola

            (TC rozvoj silových schopností):

            1. ročník - disciplína Hod plnou loptou - vedie Tomáš Soták - I.M (9,00m)

            2. ročník - disciplína Zhyby na hrazde - vedie - Ján Kačuriak - II.M (26 opakovaní)

            3. ročník - disciplína Bench press na lavičke s polovičnou váhou - vedie Juraj Koščák - III.G (61 opakovaní)

            Odmeny 2.kola stále čakajú na víťazov.

            Viťazi jednotlivých kôl sú zaradení do koncoročného finále, kde budú odmenení riaditeľom školy. (MS)

          • Oznam pre účastníkov divadelného predstavenia

          • 22.11.2023 sa uskutoční divadelné predstavenie "Faraóni" v Divadle A. Duchnoviča v Prešove. Začiatok predstavenia: 10.00 hod. Zraz účastníkov: Železničná stanica Vranov nad Topľou, 7,50 hod. (22.11.2023). Predpokladaný návrat domov: 15.00 hod. Divadelného predstavenia sa zúčastnia vybraní žiaci tried: I.A, II.A, II.M, II.G, III.M, IV.M. Prosíme účastníkov o včasné zakúpenie nulových  cestovných lístkov Vranov nad Topľou - Prešov mesto a späť, nakoľko denné počty nulových lístkov bývajú obmedzené. Ďakujeme.

          • Boj v Cabove

          • V stredu, 15. novembra, privítal našich žiakov starosta obce Cabov, pán Viliam Popaďák, v ďalšej časti seriálu čistenia lesa v rámci projektu 200 ton z lesa von.

            Treba povedať, že v nie práve najlepšom počasí, to vôbec nemali jednoduché. V spočiatku čistom a peknom lese odrazu narazili na kôpky naplaveného odpadu a o kúsok ďalej, priamo v potoku, na pozostatky dvoch nafukovacích člnov. Čerešničkou na torte bola obrovská pneumatika, ležiaca uprostred potoka, úplne zaplavená bahnom a kameňmi. Len jej "vyprostenie" trvalo odhodlaným chlapcom viac ako 40 minút. 95 kg vážiaca pneumatika, spolu s ostatným odpadom vyzbieraným do vriec, dali napokon po zvážení hmotnosť 238 kg. Veľká pochvala patrí žiakom III.A: Andrejovi Foltánovi, Matejovi Lačnému, Samuelovi Hricovi, Samuelovi Chovanovi, Jánovi Krištanovi, Damiánovi Gombitovi, žiakom II.A: Petrovi Bačikovi, Pavlovi Bačikovi, Jozefovi Dorošovi, Pavlovi Giduškovi, Alexandrovi Godovi, žiakom I.A: Marošovi Pačovi, Tomášovi Krištanovi, Dáriusovi Roháčovi, Šimonovi Sepešimu, za usilovnosť, obetavosť a snahu pomôcť prírode tam, kde niekto iný zlyhal. Ďakujeme, že skvele reprezentujete našu školu a šírite jej dobré meno!

          • Novela Peter a Lucia v podaní stredných škôl PSK

          • Dňa 10. novembra sme sa spolu s našimi študentmi vybrali do Prešova, kde Divadlo Jonáša Záborského pod záštitou vedúceho Odboru školstva PSK uviedlo  adaptáciu  tragického príbehu lásky Romaina Rollanda Peter a Lucia, s ktorou sme sa zoznámili už v škole na hodinách literatúry.

            V divadelnom predstavení s podtitulom Mladí proti vojne! sa na Veľkej scéne DJZ predstavili pedagógovia a žiaci  stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti prešovskej krajskej samosprávy. Súčasťou tohto zaujímavého projektu je aj výstava plagátov vo vestibule DJZ v Prešove, kde sme si nemohli nevšimnúť drevené stojany, ktoré zase pochádzajú z autorskej dielne našej školy.

            Dielo predstavuje posolstvo pri príležitosti 105. výročia ukončenia 1. svetovej vojny a zároveň v čase, kedy je téma mieru, ľudskosti a pochopenia stále veľmi aktuálna. 

            Skláňame sa pred týmto zaujímavým spracovaním a sme vďační za sugestívny umelecký zážitok.

                                                                       Mgr. Erika Virbová

             

             

          • Finančná akadémia žiakov IV.M

          • 16.11.2023 a 28.11.2023 sa uskutoční školenie Finančnej akadémie pre žiakov triedy IV.M. Začiatok školenia: 7.55 hod., ukončenie: 13.00 hod. Školenie sa buude realizovať v učebni č. 77.

          • 34.ročník olympiády v anglickom jazyku 🏆🥇

          • Dňa 09.11.2023 si žiaci našej školy preverili svoje jazykové znalosti v olympiáde z anglického jazyka. Svoje vedomosti v gramatike, počúvaní s porozumením, slovnej zásobe, čítaní s porozumením i v rozprávaní sa rozhodlo otestovať 9 žiakov v kategóriách 2D a 2C2. 🥇1.miesto v kategórii 2D si vybojoval Jaroslav Kusy (2.M) a v kategórii 2C2 1.miesto získal Juraj Donncha Collins (2.M). Obaja postupujú na okresné kolo. Všetkým zúčastneným ďakujeme za účasť a víťazom srdečne gratulujeme! 🍀

            Mgr. Andrea Gajdošová

          • Deň bež školských tašiek - 14.11.

          • ŠP pri SOŠD vyhlasuje 14. november za Deň bez školských tašiek. Zúčastniť sa ho môže každý z vás, komu nechýba fantázia, originalita a súťaživosť. Desiatu a školské pomôcky si v tento deň dones v čomkoľvek, len nie v školskom batohu. Ak budeš dostatočne vtipný a kreatívny, sladká odmena ťa určite neminie. Tešíme sa na vaše nápady. Hodnotiaca komisia bude pracovať v zložení: Jakub Kováč, Mária Morozová a Andrea Gajdošová.