• Postavenie Slovenska v rámci EÚ

          • 26.októbra 2018 našu školu navštívila Dr. Aneta Világi, ktorá prednáša na Katedre politológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Témou spoločného stretnutia so žiakmi štvrtého ročníka (IV.A, IV.M) a tretieho ročníka (III.A a III.M) bolo „Postavenie Slovenska v rámci EÚ.“  V rámci tejto témy sa venovalo problémom, ktoré trápia mladých ľudí, ako napr. nízke platy, migrácia, odpad v mestách, Brexit,  pracovné podmienky a pod. Téma  rozsiahla, o ktorej sa dá diskutovať celé dni. Ďakujeme pani Dr. Világi za zaujímavú a peknú prednášku.

          • Klenoty SOŠD - LOS BLANKOS IV.A

          • Malá odplata za prehrané minuloročné finále sa podarila Klenotom v tomto zápase. LOS BLANKOS síce viedli po prvom polčase 6:4 a hrali skutočne dobre, no v druhom dlho nevedeli streliť gól a "starí páni" to využili na otočenie stavu. Výrazne im v tom pomohol Miroslav Šugár, ktorý je už 2 roky na súpiske Klenotov, no nastúpil len na svoj 1. zápas v minilige.

            Klenoty SOŠD   -   LOS BLANKOS  IV.A    9 : 8

            Góly:  J. Hajduch 3, p. kaplán Gočík 3, Truchan 1, Šugár 1, Kopy 1,   -   Gallik 3, Piskor 2, Lipták 2, J. Habina 1

            Žlté karty:   - - -     -     - - - 

            Rozhodca: D. Maľar (III.M)          Foto: D. Čalfa (IV.A)

            Zostavy:  Klenoty:  Vaterka,  -  Šugár, Kopy, J. Hajduch, Truchan, p. kaplán Gočík, 

                                   IV.A:  Š. Kuruc,  -  Gallik, Repka, Džugan, Bambuch, Fekete, J. Habina, Kerčák, Lipták, Piskor 

          • Ajax II.M - "Kameňe" II.A

          • V takmer neregulárnych podmienkach jesenno-zimného a veľmi veterného počasia si zmerali sily druháci z eMky a z Áčky. Obom chýbali kľúčoví hráči - Daniel Merjavý na jednej a Marek Habina na druhej strane. S okolnosťami zápasu sa podstatne lepšie vysporiadali hráči Ajaxu II.M, ktorí ukázali vyššiu kombinačbú aj technickú kvalitu a pomerne jasne triumfovali.

            Ajax II.M   -   "Kameňe"  II.A     14 : 5

            Góly:  S. Valčo 4, Capko 3, A. Feri 3, Slobodník 2, Wilcega 1, Bačo vlastný,   -   M. Bily3, Senk 1, Sabo 1

            Žlté karty:  - - -       -     M. Bily

            Rozhodca: D. Maľar (II.A),     Foto: M. Balog (III.M)

            Zostavy: II.M:  R. Balog,  -  Capko, A. Feri, Slobodník, Wilcega, S. Valčo

                            II.A:  R. Karchňák,  -  J. Mitáč, M. Bily, R. Bačo, R. Hudák, Sabo, Senk, 

          • 100 -sté výročie vzniku samostatného Česko-Slovenska

          • Žiaci triedy II.M sa dnes (24.10.2018) zúčastnili prednášky v priestoroch Hornozemplínskej knižnice, ktorá bola venovaná 100-ročnici vzniku ČSR.  Prednášateľom bol PhDr. Václav Ihnát, pracovník Archívu v Michalovciach. Žiakom priblížil históriu Rakúsko-uhorskej monarchie, priebehu I. svetovej vojny, ako aj povojnového rozdelenia územia a vzniku I. ČSR.  Dozvedeli sa bližšie aj o našej župe a okresoch, ktoré ju tvorili. Z malej obce nám za niekoľko rokov vyrástol väčší Vranov s rozdielom počtu obyvateľov takmer 21 000. 3 ulice sa poriadne rozrástli do väčších a širších ulíc a uličiek. Veľa užitočných a nových informácií, za ktoré patrí veľké poďakovanie.

          • OZNAM - Beseda s Dr. Anetou Világi

          • 26. októbra 2018 (piatok) na 2. vyučovacej hodine v spoločenskej miestnosti sa uskutoční beseda žiakov IV.A, IV.M a III.M tried s Dr. Anetou Világi z Katedry politológie Univerzity Komenského na tému: Postavenie Slovenska v EÚ a fenomén euroskepticizmus (Brexit, migračná kríza).

          • Deň Prešovského samosprávneho kraja

          • 23.októbra 2018 v rámci Dňa Prešovského samosprávneho kraja sa uskutočnila beseda s poslancom PSK Mgr. Petrom Kocákom. Zúčastnili sa jej žiaci IV.A, IV.M, III.M a II.M.  Dozvedeli sa dôležité informácie o našom kraji. Podľa rozlohy je náš kraj  druhým najväčším krajom na Slovensku. Jeho sídelným mestom je mesto Prešov. Má 13 okresov, v ktorých žije 823 826 obyvateľov. Jeho jedinečnosťou sú Slovenské opálové bane, Tatranský národný park, ako jeden z najstarších národných parkov na Slovensku a Gerlachovský štít so svojou výškou 2655 m n. m. Perlou tohto kraja je aj rekreačná vodná nádrž Domaša.  Zbor krajského zastupiteľstva tvorí 62 poslancov  zvolených v priamych voľbách, ktorý sa schádza podľa potreby, najmenej raz za 2 mesiace. Mgr. Peter Kocák porozprával žiakom aj o problémoch, ktoré sa týkajú nášho mesta a jeho najbližšieho okolia. Chýbajú cyklotrasy, ktoré by prepojili jednotlivé mestá. Trápi nás odkalisko v Poši, v ktorom sa nazhromaždilo obrovské množstvo toxických látok poškodzujúcich prírodu a negatívne vplývajúcich  na zdravie občanov  nášho regiónu.  Rozbité sú aj niektoré cestné komunikácie. Problémov je veľa. Mnohé z nich sa týkajú aj mladých ľudí. Čoskoro sa stanú  tými, ktorí budú riadiť svoje mesto, kraj či náš štát.

          • Dream team II.F - Bavori I.A

          • "Bavori" sú zatiaľ príjemným prekvapením miniligy a potvrdili to aj v tomto zápase plnom kurióznych momentov, v ktorom mali diváci o zábavu postarané. Srdnato bojujúcich druhákov definitívne zlomili na začiatku druhého polčasu a vyhupli sa na 2. priečku v tabuľke.

            Dream team II.F   -   Bavori I.A    5 : 14

            Góly: Pavliško 3, Juhás 1, Janočo 1,   -   J. Vidlička 5, Tatár 4, Piatak 3, E. Vidlička 2

            Žlté karty:  Janočo, J. Kuruc,   -   J. Vidlička, E. Vidlička

            Zostava:  II.F:  Zeleňák, J. Kuruc, Juhás, - Janočo, Pavliško

                             I.A:  P. Bužo,  -  Orosi, E. Vidlička, Piatak, Tatár, J. Vidlička  

          • Leicester III.M - LOS BLANKOS IV.A

          • Zápas ako remeň sa odohral medzi veľkými rivalmi zo IV.A a III.M. Aj keď štvrtákom chýbali 4 hráči - Lipták, Kuruc, Bambuch, Fekete a tretiakom strelec Hlad, zápasu to neubralo na kvalite a súperi ponúkli skvelý futbal, krásne akcie a pekné góly. Kompaktnejší Leicester opäť ukázal skvelú obranu a zaslúžene si zapísal už 4 víťazstvo v sezóne. 

            Leicester  III.M   -   LOS  BLANKOS  IV.A    12 : 4

            Góly: Maľar 6, Žipaj 4, Mitrišin 1, Gordan 1,   -   Piskor 3, Gallik 1

            Žlté karty: Minár, Maľar,   -   J. Habina

            Rozhodca: M. Vaterka,   Zapisovateľ: T. Kozák (I.M),     Foto: A. Frena (I.M)

            Zostavy:  III.M:  Minár,  -  Mitrišin, Maľar, Gordan, M. Balog, Žipaj

                             IV.A:  Repka,  -  Gallik, S. Karchňák, J. Habina, Piskor

          • Študentská kvapka krvi

          • V piatok 19.10 2018 sa žiaci SOŠD zúčastnili darovania krvi na Hematologicko transfúziologickom oddelení vo Vranove nad Topľou v rámci akcie Študentská kvapka krvi. Veríme, že svojím činom budú motivovať aj ostatných žiakov našej školy, aby sa do podobných akcií zapájali. (MS)

          • Bavori I.A - Klenoty SOŠD

          • Zápas ako na hojdačke odohrali behaví "Bavori" a skúsené "Klenoty". Po prvom polčase, ktorý skončil 5:2, sa nadýchli Klenoty ku nevídanému obratu na 5:8, no v ďalších minútach prváci s legionármi z III.A vystupňovali tempo a preklopili skóre na svoju stranu 12:8, aby v závere tesne odolali Klenotom finišujúcim na 13:12.

            Bavori  I.A   -   Klenoty  SOŠD     13 : 12

            Góly:  J. Vidlička 5, E. Vidlička 3, V. Huňák 3, Orosi 1, Piatak 1,   -   J. Hajduch 5, Truchan 4, p. kaplán Gočík 2, p. kaplán Melkovič 1

            Žlté karty:  - - -     -     - - - 

            Zostavy:  I.A: Puľo, Vajda,   -   V. Huňák, Piatak, Orosi, Cibrík, Lacko, E. Vidlička, J. Vidlička

                             Klen:  Vaterka,   -   Demčák, p. kaplán Melkovič, Truchan, J. Hajduch, p. kaplán Gočík

          • Deň otvorených dverí na TUKE v Košiciach

          • 16. 10. 2018 DOD na TUKE v Košiciach

            Študenti odboru mechanik počítačových sietí navštívili dňa 16. Októbra Technickú univerzitu v Košiciach, kde sa konal deň otvorených dverí. Navštívili zaujímavé pracoviská a laboratória fakulty elektrotechniky a informatiky.

            Sieťové laboratórium Cisco – laboratórium pre výučbu, výskum a tvorbu počítačových sietí, určené pre študentov, ako aj pre kurzy lektorov sieťovej akadémie Natacad.

            Otvorený systém pre aplikovanie technológií ovládaných ľudským hlasom a gestami – inštalácia systémov ovládania svetla, zvukov a hudby, zatemnenia priestoru a pod. Ovládanie obrazového výstupu aplikáciou spustenou v mobilnom telefóne. Inštalované v chodbových priestoroch FEI TUKE.

            Laboratórium pre IoT (internet vecí) technológie – laboratórium vo vývoji, predbežne aplikované technológie s použitím Arduino a Raspberry technológií aplikovateľné pre Smart Home (ovládanie domácností cez internet).

            Laboratórium pre výskum virtuálnej reality – virtuálna jaskyňa, priestorové zobrazenie prostredníctvom LED monitorov a špeciálnych okuliarov, prilba pre virtuálnu realitu, zmiešavanie virtuálneho obrazu a skutočnosti, monitor s 3D zobrazením, bez použitia špeciálnych okuliarov, technológia tvorby masky vytvárajúcej priestorový dojem.

            Všetky technologické pracoviská súčasne podali informácie o možnostiach bakalárskeho a inžinierskeho štúdia.

          • Bavori I.A - "Kameňe" II.A

          • Bavori I.A   -   "Kameňe" II.A     5 : 0     kontumačne

            kamene pre nedostatočný počet hráčov na zápas nenastúpili

            V druhom zápase III.M aj bez svojich zranených hviezdnych strelcov -Jara Žipaja a Jana Hlada jasne triumfovala nad "Tirpákovcami" z I.M, ktorých prevýšila hlavne v pohybe a presnosti prihrávok.

            Leicester  III.M   -   Tirpákovci I.M     24 : 5

            Góly:  Maľar 9, M. Balog 6, Gordan 5, Mitrišin 4,   -   M. Hudák 2, Kostúr 2, Marcinčin 1

            Žlté karty:  - - -     -     Marcinčin

            Rozhodca: M. Vaterka     Zapisovateľ: J. Žipaj (III.M)     Foto: J. Mitáč (II.A)

            Zostavy:   III.M: Minár,   -   Mitrišin, Maľar, Gordan, M. Balog

                               I.M:  T. Kozák,  -  Marcinčin, R. Baník, Juhás, S. Kozák, Kostúr, M. Hudák

          • „ Európsky deň jazykov“

          • V rámci „EDJ“ sa na našej škole uskutočnila súťaž v tvorení plagátov na tému „ Európsky deň jazykov“. Súťaž prebehla  v triedach I.A, I.F, I.M, II.M, IV.A a II.F s počtom žiakov 120.

             Žiaci tvorili plagáty vo štvoriciach podľa vopred vypracovaného časového harmonogramu. Na súťaž v jednotlivých triedach dozerali Ing. Božena Janíčková, Mgr. Slávka Nadzamová a PeadDr. Jana Kováčová. Žiaci našej školy si mohli pri vstupe do vestibulu pozrieť výstavku cudzojazyčnej literatúry a nástenku na tému „EDJ“. Nástenné noviny pripravila na tento  deň Ing. Janíčková Božena, ktorá zároveň nakúpila materiály pre žiakov, pripravila program dňa a vypracovala časový harmonogram.

            Na záver EDJ prebehlo hodnotenie plagátov, ktoré boli následne vystavené na prvom poschodí v priestoroch chodby. Celá akcia mala dobrú odozvu medzi žiakmi a plánujeme ju urobiť aj v šk. roku 2019/2020.

          • Ajax II.M - Klenoty SOŠD

          • V druhom zápase oslabené Klenoty nestačili na výborných druhákov, ktorí predviedli skvelú obranu na čele s brankárom René Balogom, rýchlymi protiútokmi si vytvárali šance a napokon  zaslúžene triumfovali. 

            Ajax  II.M  -  Klenoty  SOŠD     11 : 4

            Góly:  S. Valčo 6, Merjavý 4, Capko 1,   -   J.Hajduch 2, pán kaplán Gočík 1, Višňovský 1

            Žlté karty: - - -    -    - - -

            Rozhodca: J. Žipaj (III.M),   

            Zostavy:  II.M:  R. Balog,   -   Capko, Slobodník, Merjavý S. Valčo

                             I.M:  Vaterka,   -   Demčák, J. Hajduch, Truchan, Višňovský, p. kaplán Gočík

          • Miniliga Klenoty SOŠD

          • Prvýkrát túto sezónu vybehli na ihrisko aj Klenoty SOŠD a prvýkrát sa v ich zostave spolu stretli aj bývalí takmer "profifutbalisti" Ján Hajduch a otec Miloš Baran. Vytvorili tak na ihrisku futbalovú légiu skazy, ktorá sa postarala takmer o všetky góly Klenotov. Prváci mohli uhrať aj prijateľnejší výsledok no trestuhodne zahodili minimálne 6 - 7 gólových šancí. Napriek tomu hrali naplno až do konca, za čo im patrí palec hore!

              

            Klenoty SOŠD  -  Tirpákovci I.M     23 : 3

            Góly: Baran (otec Miloš) 20, J. Hajduch 2, Truchan 1,   -   Kostúr 1, S. Kozák 1, Marcinčin 1

            Žlté karty:  - - - -     -     - - - -

            Rozhodca: J. Žipaj (III.M) superslužba III.M, foto: R. Balog (II.M)

            Zostavy   Klenoty: Vaterka,   -   Kolesár, Demčák, J. Hajduch, Truchan, otec Miloš Baran

                             I.M:   R. Baník,   -   Marcinčin, Čukat, Kostúr, S. Kozák, Juhás 

          • Dream team II.F - Tirpákovci I.M

          • V prvom dnešnom zápase na seba narazili tímy, ktoré v minilige ešte neokúsili príchuť víťazstva. Tú si napokon vychutnali druháci z eFky, ktorí po minuloročných 14tich prehrách v rade boli dnes efektívnejší v zakončení ako ich súper.

            Dream team II.F  -  Tirpákovci  I.M   10 :5

            Góly:  Hričák 4, M. Sabol 3, Pavliško 3,   -   M. Hudák 4, Marcinčin 1

            Žlté karty: Pavliško,   -   - - -

            Rozhodca: J. Hlad (III.M),   Foto: L. Humenník (III.A), R. Balog (II.M)

            Zostavy:  II.F:  Br. Juhás,   -   Hričák, M. Sabol, Janočo, Pavliško

                             I.M:  T. Kozák,   -   Marcinčin, Čukat, Ben. Juhás, S. Kozák, R. Baník, Kostur, M. Hudák

          • "IT súboj"

          • Dnes sa stretli ambiciózni druháci s prvákmi v ďalšom "IT súboji" tried z odboru mechanik počítačových sietí. Druháci prevýšili svojho súpera v pohybe, disciplíne aj v kombináciách a jasne vyhrali.

            Ajax  II.M  -  Tirpákovci  I.M   22 : 3

            Góly: S. Valčo 10, Merjavý 6, Slobodník 3, Capko 1, Kopko 1, Wilcega 1,   -   S. Kozák 1, Bačo 1, Marcinčin 1

            Žlté karty:  Merjavý, S. Valčo,   -   Bačo, Marcinčin

            Zostavy:  II.M:  R. Balog,  -  Capko, Slobodník, Wilcega, Kopko, Merjavý, S. Valčo

                             I.M:   Baník,   -   Marcinčin, Bačo, Čukat, Dyľ, S. Kozák 

          • Turnaj ZŠ

          • V utorok 9.10.2018 si na našom umelom trávniku zmerali sily žiaci zo 6 základných škôl na turnaji "O pohár riaditeľa SOŠD". Najviac sa darilo družstvu zo ZŠ Lúčna, ktoré malo vo svojom kádri aj dievčatá a môžno aj vďaka tejto taktickej variante prešlo turnajom bez straty bodu. Na druhom mieste skončila ZŠ Juh o skóre pred treťou ZŠ Čaklov a tá opäť len o skóre pred štvrtým družstvom zo ZŠ Soľ. V priamom súboji o piate miesto boli v penaltovom rozstrele úspešnejší žiaci zo ZŠ Zamutov, pred ZŠ Vyšný Žipov. Najlepším strelcom sa stal Tomáš Daňo z Čaklova s 18 gólmi, najlepším hráčom - hráčkou bola vyhlásená Barbora Baranová zo ZŠ Lúčna a najlepším brankárom sa stal Mikuláš Labon zo ZŠ Juh. 

          • Beseda Šikanovanie

          • V utorok 9.10. 2018 sa v priestoroch našej školy zrealizovala prednáška (pre I.A, II.M, III.G, IV.M) na tému "Šikanovanie". V spolupráci s Okresným riaditeľstvom policajného zboru vo Vranove nad Topľou nám na túto tému prednášala kapitánka JUDr. Anna Katreničová. (MS)