• DNI NEZÁBUDIEK 2018

          • Duševné zdravie je na Slovensku tabu. Psychickými problémami u nás trpí takmer 500 000 ľudí. Prejavte svoj záujem. Pomôžte  dobrovoľným príspevkom na nezábudku vloženým do pokladničiek našich dobrovoľníkov  počas Dní nezábudiek 2018.

            Verejnej zbierke budú nápomocní:

            03.10.2018 – Gabriel Ondič, Dávid Šikora – II.F

                                       Samuel Hričák, Jozef Žolna – II.F

            04.10.2018 – Stanislav Malý, Radoslav Čubiňák – III.M

            05.10.2018 – Marcel Šimko, Miloš Vysoký – III.M

                                      Ján Marjov, Tomáš Kozák – III.M

            Ď A K U J E M E  !

          • Šmykalka

          • Dňa 27.9. 2018 sa  naši žiaci zúčastnili prezentácie výrobku „ŠMYKALKA“, ktorý organizovala Karpatská nadácia zo sídlom v Košiciach. Cieľom bola spolupráca základných , stredných a vysokých škôl na výrobku, ktorý si vysnívali deti 1-4. Ročníka základných škôl.

            Prezentácií projektov sa zúčastnili aj ďalšie 3 stredné školy vrátane Košického samosprávneho kraja.

            Prezentácie sa zúčastnili v hojnom počte aj žiaci základných škôl, ktorých „sny“ sa skrz žiakov stredných a vysokých škôl stali realitou.

            Úroveň prác bola kladne hodnotená zo strany organizátorov s prísľubom spolupráce v ďalšom období.

             

          • Miniliga

          • Dnešným zápasom medzi obhajcom prvenstva LOS BLANKOS IV.A a nováčikom súťaže "Kameňe" II.A sa oficiálne začal už 7. ročník futbalovej miniligy SOŠD. Na úvod to bol veľmi pekný a zaujímavý zápas, v ktorom sa prejavila vyššia herná kvalita minuloročných majstrov.

            LOS BLANKOS IV.A  -  "Kameňe" II.A   12 : 7

            Góly: Piskor 6, Lipták 2, Fekete 2, J. Habina 1, S. Karchňák 1,  -  M. Habina 5, Bily, Senk

            Žlté karty: Bambuch,  -  M. Habina, Senk

            Zostavy: IV.M: Gallik,  -  Repka, Bambuch, S. Karchňák, J. Habina, Fekete, Lipták, Piskor

                           II.A: R. Karchňák,  -  J. Mitáč, Daňo, Bily, Sabo, Senk, M. Habina

          • Deň holokaustu

          •  9. septembra si každoročne pripomíname na našej škole Deň obetí holokaustu a rasového násilia. Zorganizovali sme besedu pre žiakov druhého ročníka (II.A a II.F) s pani Mgr. Máriou Čellárovou, ktorá sa tejto problematike venuje už celé roky. Prečo práve 9.9.?  V roku 1941 vtedajšia Slovenská republika prijala  290 represívnych paragrafov, tzv. Židovský kódex. Čo je to holokaust? Slovo „holokaust“ znamená likvidácia ohňom, usmrtenie ohňom, zápalná obeť. V tomto roku sa začali na Slovensku budovať aj koncentračné tábory – Nováky, Sereď a Vyhne. Slováci ich nazývali pracovnými tábormi. Zachovali sa v Seredi a dnes sa tam nachádza  Múzeum holokaustu. Od roku 1942 začali prvé transporty ľudí z Popradu. Vyvážaní boli v tzv. dobytčích vagónoch. V každom vagóne sa nachádzalo  po 50- 60 ľudí a 2 vedrá. Jedno s vodou a druhé vedro slúžilo ako WC. Boli to veľmi náročné životné  podmienky. Ťažko si je nám predstaviť poníženie, mučenie, vraždy,  strach, hlad, choroby vtedajšej doby... Vďaka Bohu, že žijeme v mierových podmienkach a každý z nás má dostatok všetkého. S každým z nás sa zaobchádza rovnako, máme strechu nad hlavou a  náš život je sprevádzaný šťastím  a radosťou. Berme si príklad zo židovských rodín, kde základom každého dieťaťa  bolo  vzdelanie a poslúchať rodičov bolo v úcte.

          • Náboženská výchova

          • Vyučovanie náboženskej výchovy rímskokatolíckej, gréckokatolíckej a evanjelickej sa bude realizovať až od 10. septembra 2018 ( párny týždeň). Etická výchova sa bude vyučovať od 5. septembra 2018.