• Zápis do učebných odborov
          • Zápis do učebných odborov

          • Z á p i s  prijatých uchádzačov do učebných odborov prvého ročníka pre šk. rok 2014/2015 na Strednej odbornej škole drevárskej vo Vranove nad Topľou sa uskutoční 06. mája 2014 (utorok) v čase od 7.00 hod. do 16.00 hod. v miestnosti č. 6 (personálne oddelenie) SOŠ drevárskej, Lúčna 1055 vo Vranove nad Topľou. Zoznam prijatých uchádzačov nájdete v hornom MENU v záložke PRIJÍMACIE SKÚŠKY.

            Záujem o štúdium na strednej škole zákonný zástupca uchádzača písomne potvrdzuje pri zápise podpisom v zápisnom lístku na štúdium na strednej škole. Bez zápisného lístka nie je možný zápis žiaka na strednú školu. (Zápisný lístok žiakovi vydá základná škola, ktorú žiak navštevuje a ten donesie na zápis).

            Neúčasť na zápise na štúdium na strednej škole sa považuje za nezáujem o štúdium na strednej škole zo strany uchádzača. Podľa § 68  ods. 3 Zákona 245/2008 o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov Národnej rady Slovenskej republiky ak sa uchádzač na strednú školu nezapíše, rozhodnutie, ktorým bol uchádzač prijatý na štúdium v strednej škole, je neplatné.

        • NOVÉ  BESEDY  A  SKUPINOVÉ  AKTIVITY
          • NOVÉ BESEDY A SKUPINOVÉ AKTIVITY

          • Dňa 05.05.2014 so začiatkom o 08.45 hod. (2. vyučovacia hodina) sa uskutoční beseda pre žiakov 3. ročníka (III.A, III.M a III.G). Miesto: spoločenská miestnosť. Názov besedy: Boj proti rasizmu“. Školiteľ: Zuzana Gojdová – Policajný zbor Vranov nad Topľou.

            Dňa 06.05.2014 sa pre žiakov  tried: III.G a IV.M so začiatkom o 7.55 hod. v spoločenskej miestnosti uskutoční beseda s pracovníčkami Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny na tému: „Ukončovanie štúdia na SŠ“.

            Dňa 07.05.2014 sa pre žiakov  tried: IV.J  a IV.A so začiatkom o 7.55 hod. v spoločenskej miestnosti uskutoční beseda s pracovníčkami Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny na tému: „Ukončovanie štúdia na SŠ“.

            Pre žiakov triedy IV.M na 3. vyučovacej hodine a pre žiakov triedy III.G na 4. vyučovacej hodine  sa uskutoční skupinová aktivita „Riziká práce v zahraničí“ s Mgr. Janou Závodskou.

        • Svetový deň Zeme
          • Svetový deň Zeme

          • 22. apríla 1970 vedci, hlavne ekológovia v USA, ovplyvnení fotografickými a telegrafickými snímkami z kozmu, dokumentujúcimi krehkosť a zraniteľnosť Zeme demonštračne vyzvali ku spoločnému celosvetovému úsiliu  za ochranu Zeme so všetkým, čo ju robí jedinečnou.

            Pri príležitosti Svetového dňa Zeme sa v utorok 29. apríla 2014 v spoločenskej miestnosti školy uskutočnil II. ročník vedomostného kvízu o ochrane zdravia a životného prostredia človeka.

             Súťažili  trojčlenné družstvá 1. až 4. ročníka.

            Otázky boli vybrané z oblastí: vitamíny a minerály, krvný tlak, výživa, fajčenie, alkohol, environmentalistika,  ovzdušie, voda. Súťažiaci mohli získať maximálne 40 bodov.

            Najviac sa darilo družstvu 4. ročníka v zložení: Jaroslav Kopec, Lukáš Fajčák, Tomáš Haňo, ktoré získalo 28 bodov a vybojovalo si 1. miesto. Na 2. mieste sa umiestnilo družstvo 3. ročníka s počtom bodov 27 a na 3. mieste družstvo 1.ročníka s 25 bodmi. Cenu útechy, teda 4. miesto obsadilo družstvo 2. ročníka.

             Víťazom blahoželáme a tešíme sa na III. ročník vedomostného kvízu, ktorý sa uskutoční v apríli 2015.

          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľské voľno

                           Na základe zákona 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, podľa § 150 odsek 5 udeľuje riaditeľ školy dňa 2. mája 2014 (piatok) riaditeľské voľno zo závažných prevádzkových dôvodov.

        • Riziká práce v zahraničí
          • Riziká práce v zahraničí

          • Veľa Slovákov sa snaží nájsť si prácu v zahraničí. Za ostatné roky však stúpa počet ľudí, ktorí sa stanú obeťami obchodníkov s ľuďmi. Za minulý rok polícia obvinila šesť osôb. Aj týchto pár ľudí môže mať na svedomí stovku obetí. Možno si  poviete, že mne sa nemôže stať, že ostanem niekde pracovať ako otrok. Som vzdelaný, prečítal som si takmer celú pracovnú zmluvu a ľudia v agentúre vyzerali ako príjemní ľudia. Nuž...zdanie môže klamať Aby sme sa vyhli týmto  problémom, boli sme dnes (25.04.2014) dostatočne informovaní o tom pani Mgr. Závodskou z CPPPaP, ktorej touto cestou veľmi pekne ďakujeme. IV.A a IV.J

        • Sexuálna výchova
          • Sexuálna výchova

          • Do galérie Sexuálna výchova_11042014 boli pridané fotografie. Dnes, 11.04.2014, sa  chlapci tretieho ročníka – III.A, III.M a III.G  stretli na pôde našej školy s MUDr. Cyrilom Fedorom, aby spoločne diskutovali o veľmi závažných problémoch, ktoré trápia mladú generáciu.  Početné výskumy v oblasti sexuálnej výchovy potvrdili, že poučená mládež začína s pohlavnými stykmi neskôr ako nepoučená. Chrániť sa treba prevenciou, ktorá dopomáha zníženiu výskytu  sexuálne prenosných chorôb vrátane AIDS,  boju proti zneužívaniu detí a sexuálnej kriminality, kultivácii medziľudských a partnerských vzťahov. Ď A K U J E M E !

        • Hviezdoslavov Kubín_31032014
          • Hviezdoslavov Kubín_31032014

          • Dnes sa uskutočnilo školské kolo literárnej súťaže v prednese poézie a prózy. Výkony žiakov posudzovala porota v zložení Mgr. Holubová Darina, Mgr. Tomková Alexandra a Ing. Šestáková Viera. 1. miesto obsadil Petrik BOŇKO (IV.A), 2. miesto Vladimír POPOVIČ (I.A) a KOPEC Ján (III.A). Víťazom srdečne blahoželáme!

        • Migračná politika na Slovensku_25032014
          • Migračná politika na Slovensku_25032014

          • Fotogaléria z akcie 

            Dnes (utorok 25.3.) sa v spoločenskej miestnosti konala beseda s Dr. Jarmilou Lajčákovou - zástupkyňou Centra pre výskum etnicity a kultúry v Bratislave. Táto významná právnička a sociologička (z oboch oblastí má titul aj doktorát) po štúdiách na bratislavskej UK a právnickej fakulte v kanadskom Toronte pracovala na Slovensku pre Úrad vlády SR ako konzultantka pre oblasť ľudských práv. Spolupracovala aj s Transparency International Slovensko, ale aj pre združenie "Možnosť voľby" pri vypracovaní zmluvy o uplatňovaní výhrady vo svedomí medzi SR a Svätou stolicou. Dnes prednáša na Ústave medzinárodných vzťahov a európskych štúdií FSEV UK v Bratislave. Ešte ráno bola v Budapešti, aby  na poludnie sa mohla stretnúť so žiakmi štvrtého ročníka - IV.A, IV.J a IV.M a spolu sa tak porozprávať o ľudských právach na Slovensku, menšinách a iných citlivých témach. Ďakujeme. 

             
        • Záškoláctvo, krádež a šikanovanie
          • Záškoláctvo, krádež a šikanovanie

          • Záškoláctvo, krádež a šikanovanie 

            Medzi neagresívne poruchy správania zaraďujeme priestupky detí, ktoré sa vyznačujú neagresívnym správaním a nesúvisia s páchaním trestnej činnosti. Patria sem úteky z domu a túlanie, klamstvá, krádeže, záškoláctvo, drobné podvody a pod. Ich riešenie a náprava sú v kompetencii rodiny, školy i intervencie v podobe poradenstva príp. psychoterapie.

            Motívmi  útekov môžu byť konflikty s rodičmi, snaha „potrestať rodičov“ ,strach zo zlého zaobchádzania, snaha vyhnúť sa trestu (napríklad po zlom vysvedčení), napodobnenie kamarátov, túžba po dobrodružstve,  sklamania v láske, intenzívne problémy doma alebo v škole. Spájajú sa často  so záškoláctvom a krádežami, ktorých príčinami je nesprávna rodinná výchova aj vplyv prostredia. Šikanovanie predstavuje taktiež závažnú agresívnu poruchu správania. Ide o násilné a ponižujúce správanie jednotlivca alebo skupinu voči slabšiemu jednotlivcovi, ktorý nemôže zo situácie uniknúť a nie je schopný sa účinne brániť,  Jeho dôsledkom môže byť ohrozenie až poškodenie somatického a psychického zdravia.

            Tieto závažnosti boli podrobne objasnené žiakom 2. ročníka – II.A, II.F, II.G a II.M na besede so Zuzanou Gojdovou – príslušníčkou Policajného zboru vo Vranove n/T, ktorej touto cestou chceme ešte raz  veľmi pekne poďakovať.